De aanhoudende discussie over de landbouw in de stikstof- en broeikasgascrisis vraagt om verdieping. Beide bestrijken andere dimensies in reikwijdte, maar zijn tegelijkertijd nauw met elkaar verweven. Ik tracht in dit artikel mijzelf meer inhoudelijke input te verschaffen voor oordeelsvorming. Op deze wijze hoop ik weer enig zicht te krijgen op wat er aan de hand is, wie eigenaar is van welk probleem, en of er nog ruimte is voor oplossingen, en zo ja waar deze gezocht moeten worden.
Bron: ElPlural.com
Het is de afgelopen maanden druk geweest voor verhuizers rond Downing Street 10. Wederom blijkt een vage ideologische zendingsdrang tot vreemde bokkensprongen te leiden met ernstige sociale en financiële consequenties voor miljoenen Britten tot gevolg. Ideologie is een gifpil in de handen van fanatici die weinig oog hebben voor belangen en noden van hen die zij eraan willen onderwerpen. Dit artikel gaat in op de volstrekte afbraak van de sociale cohesie die daar het gevolg van is.
Westerse democratieën liggen intern onder vuur. De verhoudingen tussen de spelers in de huidige politieke arena zijn te scherp om tussen partijen bruggen te slaan, te ontkomen aan de waan van de dag en aan de dwingende ideologie en dreiging van de schreeuwende en polariserende minderheid. Het resultaat is een algeheel wantrouwen in de politiek en grote maatschappelijke onrust. Hoelang duurt het nog voordat de vlam echt in de pan slaat? Het is tijd voor een herbezinning. In dit artikel roep ik de politiek op over haar eigen schaduw heen te stappen en zich open te stellen voor een frisse kijk op wat er fout gaat, hoe het anders kan en hoe daar te komen.
Boris Johnson heeft zich teruggetrokken als leider van de Conservatieve partij en de strijd over wie zich opvolger mag noemen is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. In deze editie van de Brexitmonitor probeer ik een beeld te krijgen van de kandidaten, wat van hen wel en niet verwacht mag worden en of deze wisseling de Conservatieven gaat helpen de door hen zelf gecreëerde chaos onder controle te krijgen. Ik sluit af met een aantal overzichten van de economische prestaties van het Verenigd Koninkrijk, de Eurozone en Nederland sinds het aankondigen van de Brexit.
Eenmaal per jaar – zo ongeveer – doe ik een poging te onderzoeken in welke mate overheden toegevoegde waarde creëren voor hun burgers. Zo ook dit jaar in mijn General Government Performance Index (GGPI). In deze editie kijk tevens ik of inkomensgelijkheid en levensgeluk indicatief zijn voor de wijze waarop overheden ten behoeve van hun burgers presteren. Spoiler: dat valt erg tegen!
De Russische inval in Oekraïne heeft tot nu toe alleen maar verliezers opgeleverd. Buiten alle ellende die deze strijd brengt, heeft het ons ook het belangrijke besef gebracht dat wij wel erg kwetsbaar zijn in onze energiepositie. Er is wat dat betreft nog een lange weg te gaan. Wat is nodig om zowel duurzaam in onze totale energiebehoefte te kunnen voorzien als om energiezekerheid te kunnen garanderen? In hoeverre is de olie- en milieulobby medeverantwoordelijk voor de klimaatcrisis en de vele broeikasgasdoden en de grote gezondheidsschade van koolstofuitstoot? In dit stuk doe ik een poging op die vragen antwoorden te vinden.
Bron: Getty images
De Brexit is nu twee jaar een voldongen feit. Er is sindsdien veel gebeurd en weinig ging volgens plan. COVID-19 gaat wat dat betreft zeker niet vrijuit, maar aangezien dat niet een specifiek Brits probleem is, blijft het mogelijk vergelijkingen te maken met de Eurozone en Nederland. Dit artikel biedt een terugblik op de laatste twee jaar. Hoe ziet ‘taking back control’ er in het Verenigd Koninkrijk uit?
Bron: Jon Berkeley - PA
De inval van Rusland in Oekraïne dwingt de EU tot zelfreflectie op haar waarden, haar doelstellingen, haar afhankelijkheid van andere staten en de wijze waarop ze hieraan invulling wil geven en mee om wil gaan. In dit artikel tracht ik de (on)mogelijkheden te verkennen en suggesties te doen voor noodzakelijke aanpassingen aan het EU-verdrag en de wijze waarop met de nieuwe geopolitieke realiteit om zou kunnen worden gegaan.
In dit artikel ga ik in op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik onderzoek wat er nog over is van de invloed van de gemeenteraad na de decentralisatie van diverse zorgtaken naar lokale overheden. Hoe is het gesteld met het vertrouwen in de politiek (altijd belangrijk bij verkiezingen), hoe lopen de gemeentelijke geldstromen en waar kunnen gemeenteraden lokaal het verschil maken? Het geheel roept vragen op over het belang van de gemeentepolitiek in het totale Nederlandse democratische systeem en wat hierop als burger ons antwoord moet zijn.
Johnson is met zijn leugens op de vlucht voor de waarheid en verschuilt zich inmiddels achter een strafrechtelijk onderzoek door de politie naar zijn rol en die van anderen in het zogenaamde Partygate-schandaal. Hij verdedigt zichzelf door te wijzen op al het goeds dat onder zijn leiding is bereikt. In deze aflevering van mijn Brexitmonitor onderzoek ik deze claims en kom ik tot de uitzonderlijke conclusie dat gebrek aan leiderschap voor Johnson zijn redding kan betekenen en voor de Conservatieve partij een ramp in wording is.
'Waar rechterlijke beslissingen tekort schieten, begint geweld’ (Hugo de Groot) - gebouw van De Hoge Raad der Nederlanden
De sociale en economische dynamiek van onze maatschappij zijn de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. Dit vraagt om en heeft geleid tot een wezenlijk andere rol van de overheid. Dit stuk onderzoekt welke gevolgen dit heeft gehad voor het wetgevende proces, de rechtspraak en de invloed daarvan op de samenleving. Ook veroorloof ik mij enige suggesties voor verbetering.